Content av KUL kommunikation

Det är riktigt kul att vara på ett seminarium för att dokumentera innehållet. Målet är att artiklarna ska vara enkla att förstå, lättlästa och ofta sammanfattande. Med en kul twist på rubriken. När man jobbar mot en tajt deadline vill jag att artiklarna först och främst har någon nytta för läsaren och att de uppnår mina tre målsättningar.

Ett urval av artiklar som är publicerade hos Tillväxt Malmö och Marknadsföreningen i Malmö.

Vårdsajter utmanar systemet och vinner genom smarta lösningar och kommunikation

Precis som bankbranschen valde en digitaliserad väg för att både förenkla för sig själva och för kunden, är nu vården på väg åt samma håll. Under en frukostföreläsning hos Min Doktor fick Marknadsföreningen i Malmö höra om både framtidens vårdlösningar och om de utmaningar som start-ups kan ha när de förändrar ett system.


MiM möter näringsministern

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg besökte Altitude Meetings i Malmö för en intervju inom initiativet The Bridge och efteråt fick Marknadsföreningens Ulrica Fager möjlighet att växla några ord med honom.


 Influencer marketing som marknadsföringsmetod för tillväxtföretag

Det är en ständig utmaning för företagare att skapa uppmärksamhet kring sina produkter och tjänster. Nu har den digitala marknadsföringen blivit allt viktigare för att nå ut till nya kunder. En metod som har vuxit snabbt de senaste åren är influencer marketing. Vad är det egentligen och hur gör man?

Under en frukostföreläsning inför nästan ett hundra intresserade företagare på Tillväxt Malmö berättade Clara Löfvenhamn, ledarskapsbloggare och influencer på Bossbloggen, om hur den relativt unga branschen fungerar och hur man arbetar med en influencer på bästa sätt.


Kunskap är allt dyrare – och allt mindre värt!

Framtidens vinnare är receptiva och kortsiktiga nytänkare

Sverige hade 150 års kunskapsförsprång och levde gott på det. Nu är världen ifatt. Hur gör vi nu?

Fredagsklubben gästades av Troed Troedsson, samhälls- och framtidsanalytiker, som tog oss i ett högt tempo från förtvivlan till hopp om framtiden. Lösningen vi söker är nya strukturer. Men först måste vi förstå var vi befinner oss nu.


Hur lyckades Hövding med att få Londons borgmästare att Give a *beep*?

London är ingen cykelvänlig stad. Men det finns en vision om att det ska bli det, för cyklisterna finns där redan. Kan en cykelhjälm från Malmö öka medvetenheten kring cyklisternas utmaningar på Londons gator? Ja, Hövding kunde!  

Frukostklubben den 15 oktober samarrangerades av Marknadsföreningen i Malmö och Sveriges kommunikatörer, och närmre 150 medlemmar lockades av att höra mer från Hövdings kommunikationschef Anna-Katarina Skogh.


Upptäck framtidens affärsmöjligheter genom The Ice Cream Way

Tänk dig en glasstrut med tre kulor i olika smaker. Tillsammans skapar de tre kulorna en ny upplevelse, och byts någon av dem ut så skapas en ny. Håll kvar bilden av glassen, men tänk nu på idégenerering och företagsutveckling. Hur kan en glass med tre kulor hjälpa dig att hitta nya vägar framåt?

Jo, The Ice Cream Way handlar egentligen inte om en glass. Det är en modell som hjälper din hjärna att tänka i andra banor och släppa fram idéer. Modellen används av Tillväxt Malmös partner Design labs, som är en del av Sigma Connectivity, och presenterades av Tina Lekeberg under ett seminarium.


Ett ljud säger mer än 1000 bilder!

Ljudet – skapar både känslor och affärer

Tidig morgon på Elite hotell med Frukostklubben den 29/9. En färgsprakande frukost för alla smaker står framdukad. Stämningen är varm och försiktigt pigg. Möten och samtal är i full gång när vi kallas in till morgonens Frukostklubb.

Vi hälsas välkomna av Josefin Strömbäck från Bauer media och som direkt ber oss att sätta på ögonbindlar. När ett sinne stängs av ökar närvaron av de andra. Öronen är på helspänn. Josefin spelar upp ljud. Och tystnad. Känslorna strömmar genom kroppen. När ljudklippet avslutas med barnskratt och kyrkklockor – livet och döden – är tårarna nära. Ingen i rummet är oberörd. Ljud väcker känslor. En melodi kan låta som ett minne. Eller som Josefin sa: ”En bild säger mer än 1000 ord, men ett ljud säger mer än 1000 bilder.”


En tydlig dashboard stöttar i beslutsfattande och skapar engagemang

Många organisationer har en önskan om att de kunde ta fler beslut som grundade sig på all den data som de redan har. Men datan är ofta otillgänglig och svår att förstå. Genom att lyfta fram relevanta siffror på en dashboard skapar man ett fönster in i datans värld.

Frukostklubben hos Marknadsföreningen gav ordet till Linus Larsson från Thule som berättade om deras arbetssätt och gav oss konkreta tips på hur vi kan göra en egen dashboard.


Förena nytta med nöje – skapa The Playful Office

Företaget SUPERLAB gav våra medlemmar i MiM en härligt positiv start på fredagen. Samuel West och Niklas Madsen presenterade sin filosofi The Playful Office. Det handlar om ett nytt förhållningssätt där arbetsplatsens klimat och fysiska design samverkar för att ta vara på lekens kraft. Den baseras på de senaste teorierna inom organisationsvetenskap och trenderna inom arbetsmiljö. Forskningen visar att lekfulla arbetsmiljöer är mer innovativa, mer produktiva och framförallt roligare.


Har ditt företag uppgifter om individer? Ja, då gäller GDPR för dig.

De senaste 20 åren har Personuppgiftslagen, PuL, reglerat användandet av individers data. Nu är det dags för en uppdatering, och den görs i hela EU. Den nya dataskyddslagen GDPR (General data protection regulation) börjar gälla i maj 2018. Den nya lagen ska stärka integritetsskyddet, möta teknikens förändringar samt underlätta för handel inom EU.


Vad hindrar dig från att bli en mer engagerande ledare?

Att engagera sig själv och andra är väldigt värdefullt för ditt företag. Engagemang ger bättre arbetsinsatser, innovation, kundlojalitet, kvalitet, produktivitet, lönsamhet, hälsa och välbefinnande. Decision Dynamics har forskat kring engagemang under 40 år och Rikard Larsson, en av grundarna, delade med sig av lärdomar under en förmiddag på Tillväxt Malmö.


Hur fick Linda Bjernstål flygstolen.se att flyga?

Linda Bjernstål startade sitt bolag flygstolen.se från köksbordet i sin lägenhet i Helsingborg 2004. Hennes föräldrar ställde upp som borgenärer och hon använde sig av sina kontakter och sitt nätverk för att bygga upp företaget och hemsidan. Efter 3 månader anställde hon sin första medarbetare och när första året hade passerat hade de en omsättning på över 35 miljoner.


Kunden har alltid fel – Hasse Olssons bästa tips för tillväxt

Sedan urminnes tider har vi fått höra att kunden alltid har rätt. Det är ett klassiskt begrepp som grundar sig i att man tillfredsställer kundens behov för att hen ska bli nöjd. Men kunden har inte alltid rätt behov i fokus. Kunden skulle kunna ha fel…


Tillväxt genom att göra tvärtom!

Varför ska man sträva efter tillväxt? Jo, tillväxt är en förutsättning för företagets utveckling och överlevnad. Thomas Keifer, fd vd på Kjell & Company, delade med sig av sina tankar och erfarenheter av att driva ett snabbväxande företag genom lågkonjunktur med strålande siffror.


Den passionerade diktatorn – utmanande och envisa geparder med stor självinsikt som älskar att se människor växa

Vad är det som kännetecknar en ledare i ett tillväxtföretag? Har de som bygger snabbväxande företag speciella egenskaper? Thomas Ahrens har intervjuat 18 grundare av snabbväxande företag, såsom Tobii, Axis, Verisure, Crunchfish och Qlik. Thomas insåg att det fanns en hel del likheter. Under en lunchtimme på World Trade Center i Malmö berättade Thomas om entreprenörernas profil och hur de har lyckats. Vad driver dem och hur har de byggt sina team?


Att rekrytera – hur svårt kan det vara?

Det kan vara hur svårt som helst. Men det finns riktigt bra verktyg som hjälper dig att lyckas. Under en förmiddag fick våra seminariedeltagare väldigt många bra råd kring hur de ska ta sig an rekryteringsprocessen av vår partner Experis. Sophie Dalebjer och Pernilla Blomkvist jobbar med personal och rekrytering på Experis, en del av Manpower Group.


Yasemin Arhan Modéer – entreprenören som ser möjligheter

Du borde hålla i ett samtal kring hållbart mode på FNs klimatmöte i Marrakesh! Ja, det hade varit kul, det kör vi på!

Yasemin Arhan Modéer är entreprenören som tar chansen att få göra grejer.


Utmana dina föråldrade affärsmodeller med Business Model Generation

Allt fler förväntar sig att allt och alla ska finnas tillgängliga dygnet runt. Banken, bilhandlaren, bemanningsföretaget. Till och med Skatteverket. Företag och organisationer gör förflyttningar för att anpassa sig efter den krävande och kunniga kunden. Allt för att vara på plats när kunden vill träffas.

Förflyttningen kallas för den digitala transformationen och kan ses som ett sätt att tänka. Men hur gör man då?

Förra veckan arrangerade vi seminariet ”Anpassa din affärsmodell efter den digitala omvärlden” med Kristina Jakobsson från Stratiteq. Kristina byggde seminariet utifrån boken Business Model Generation (BMG).


Digitaliseringen och e-handelns utmaningar och möjligheter

Tänk dig ett klassiskt uppslagsverk. Någon ägde informationen och alla definitioner som fanns i böckerna. En informationsuppdatering kunde komma att tryckas flera år senare. Tänk dig sedan Wikipedia. Informationen ägs av alla. Vem som helst kan ändra och det tar bara tre sekunder.

Detta är ett exempel på den digitala transformationen, och det delades av Leif ”Liffeman” Kajrup under dagens Tillväxt Malmö-seminarium.

[…]

Men hur når man ut till sina kunder, rent praktiskt?

Nästa talare, Magnus ÄngTopVisible, gav oss ett flertal praktiska tips för att lyckas med satsningen av digital marknadsföring och e-handel.


Generation Y – hur får du dem att lämna ditt företag så snabbt som möjligt?

Det är inte så svårt att få Generation Y att lämna dig och ditt företag, men här kommer några konkreta tips. För det första måste du tydliggöra hur bolaget fungerar, hur ni arbetar och vad personen ifråga måste förändra för att passa in. Arbete sker på kontoret, mellan 8-17. Se till så att tekniken inte fungerar eller helt enkelt är omodern. Visa för din medarbetare att du inte har något förtroende för individen genom att detaljstyra så mycket som möjligt. Om förändring kommer på tal, visa hur lång tid det tar att ta beslut. Skyll gärna på byråkrati och politik.

Jacob Peterson, Implement Consulting Group


Dan Olofsson och entreprenörens hemlighet

Den senaste veckan har det blivit mycket firande för Dan Olofsson. Inte nog med att han fyllde år i helgen, utan hans bolag Sigmas 30-års jubileum firades med 6 olika evenemang. Dan berättar att ett av eventen gick av stapeln på Ribban igår, då personal med familjer roade sig. När han stod där på stranden fick han en stark känsla – det är det här som är viktigt. Att man har jobb och kan försörja sin familj.

Det var så Dan startade morgonen tillsammans med våra ca 140 morgonpigga gäster.