Kommunikation är ett briljant verktyg

Hur funkar er kommunikation på jobbet? Har ni inte fått i gång er internkommunikation ordentligt innan, så är det hög tid nu. Kommunikation är ju det briljanta verktyget som kan skapa de stora känslorna – engagemang, stolthet, värdefull, glädje, irritation och frustration…

I förmiddags pratade jag med ett gäng medarbetare som sitter som ansvariga för intern kommunikation i en global organisation. Mitt uppdrag var att inspirera och ge lite tips på hur de kan tänka och jobba. Och ge dem lite power-känsla. De upplever mängder av utmaningar, och nu har de fått sätta ord på dem.

Utmaningar

Det är intressant hur internkommunikationens utmaningar ter sig lika i många stora organisationer. De splittrade tankarna kring intranät tex. Det är den självklara kanalen för att kommunicera, tycker cheferna, men de menar samtidigt att ingen läser och att internkommunikation inte behöver resurser. Men när info måste ut, så måste det ut på intranätet. Men vem ska göra det då? En av medarbetarna som jag pratade med i fm sa att hon lägger i genomsnitt 1 timme/månad på intern kommunikation. Hinner man ens öppna mailen på en timme?

Möjligheter

Men hur kan vi prata om internkommunikationens möjligheter? Vi vet, eftersom forskning berättar det för oss, att medarbetarens känsla för företaget påverkar hur hen presterar. Om man är stolt över sin arbetsplats och sitt arbete så är det större chans att man gör det där lilla extra. Man blir involverad, engagerad och motiverad. Och det där är ju känslor som vi alla vill ha. Och det leder dessutom till ökad lönsamhet.

Intern kommunikation, eller medarbetarkommunikation, kan ta medarbetaren en bit på vägen. Öka medvetenheten, kunskapen, förståelsen… Och intranätet är så klart bara en liten del av det. Finns det någon chef som inte hört talas om det kommunikativa ledarskapet?

Hur kan vi som jobbar med intern kommunikation på olika sätt få ledningen att förstå möjligheterna?

Måste vi själva kanske bli bättre på att kommunicera? Borsta bort dammet och steppa upp. Jag tycker det.