Förena nytta med nöje – skapa The Playful Office

Att man presterar bättre om man har KUL på jobbet förvånar mig inte, men det är ännu mer kul när någon annan klok person säger det! Förra veckan deltog jag på ett frukostmöte arrangerat av Marknadsföreningen i Malmö (där jag också sitter i styrelsen).  Morgonens gäster var SUPERLAB och jag skrev ett referat till MiMs hemsida, och passar på att dela det här.

Företaget SUPERLAB gav våra medlemmar i MiM en härligt positiv start på fredagen. Samuel West och Niklas Madsen presenterade sin filosofi The Playful Office. Det handlar om ett nytt förhållningssätt där arbetsplatsens klimat och fysiska design samverkar för att ta vara på lekens kraft. Den baseras på de senaste teorierna inom organisationsvetenskap och trenderna inom arbetsmiljö. Forskningen visar att lekfulla arbetsmiljöer är mer innovativa, mer produktiva och framförallt roligare.

För att var produktiv måste du vara seriös. Eller?

Det är en sanning som är djupt rotad i oss. Den grundar sig i industrialismens intåg då man krävde att arbetaren var hårt arbetande under arbetstid och roade sig på sin fritid. Det fanns en tydlig gräns mellan arbete och fritid. Mellan nytta och nöje.

Arbetsplatsen och arbetsmiljön har förändrats sedan dess. Men känslan av seriositet finns kvar. Man bygger aktivitetsbaserade kontor, men de är inte aktiva. Man ger medarbetaren bärbar dator och telefon, men tror fortfarande att det är bara när man sitter vid sin kontorsplats man jobbar. Flera företag har förstått att för att de ska attrahera rätt kompetens måste de förändra kontoret.

Alerta medarbetare – tänd rätt lampa, ställ dig upp och skapa en ung kultur

Det finns en rad olika faktorer som påverkar produktiviteten på jobbet. SUPERLAB berättade att man håller kroppen alert och igång genom att ha rätt belysning, en stående arbetsplats, och känslan av en ung organisation. En alert medarbetare som kan vara produktiv och kreativ har garanterat mer kul!

  • Här på norra delen av jordklotet är ljuset viktigt. Vi är inställda på att sova när det blir mörkt, så genom att se till att ljuset på din arbetsplats simulerar dagsljus – dvs det lite kalla, blå ljuset – så håller vi oss mer alerta.
  • När vi sitter ner trycks en viss kromosom ihop som eskalerar åldrandet. Reste du dig upp direkt? Ja, det är en trigger som vi kommer lägga på minnet! Och att gå till gymmet efter jobbet hjälper tydligen inte.
  • I en ung organisationskultur är man öppen för nya saker. Innovation och produktivitet följer direkt efter. I en äldre organisationskultur är man mer konservativ. En medarbetare som är erfaren, men som befinner sig i en upplevd ung organisation är den ultimata. Men hur är det med pingisbord?

Vi har ett pingisbord – här har vi kul!

Ett företag mår bra av olika typer av människor, och alla går inte igång på pingis. Även om det signalerar en viss öppen kultur, men det blir inte automatiskt roligt på jobbet. Lek och kul kan inte forceras. Så även om kontoret skapar förutsättningarna, handlar det om förhållningssättet. Och att man låter de anställda leka, så länge de levererar på de uppsatta målen.

Fundera på hur du kan utföra ditt jobb roligare!

Läs mer om The Playful Office

Om SUPERLAB
SUPERLAB utvecklar och förbättrar produkter, tjänster och organisationer. De drivs av kraften i det enkla och väl genomtänkta. För dem är kvalitet en estetisk upplevelse där deras kompetens inom design, psykologi och teknik gör deras uppdragsgivare nyskapande och framgångsrika.

Har du hört talas om Museum of failure?
Där visas produkter som inte var helt genomtänkta. Eller bara helt fel. SUPERLABs projekt plockades upp av media i hela världen och de hamnade på löpsedlar och i morgonsoffor. Och har nu över 80 000 träffar på google! De har öppet till den 15 september – passa på!