Vad säljer du egentligen? Eller rättare sagt – vad säger du egentligen?

Du har kommit på en briljant idé och tagit fram en tjänst eller en produkt. Du har en genomtänkt affärsidé. Men, handen på hjärtat, hur går det med kunderna? Har du hittat dem? Har de hittat dig?

Det finns många innovativa människor som tar fram grymma produkter. Ibland tänker man kanske inte på vad nyttan skulle vara för kunden, utan man vill bara utveckla sin grej. Kunderna kommer att komma, bara de ser min grymma produkt. Eller? Förutom den grundläggande frågan – vilket problem löser din produkt – så kan man fundera på hur du pratar om din produkt.

En mugg är en mugg…

Det är naturligt att prata om din produkt som vad den faktiskt är. Till exempel en mugg. Det är en mugg. Punkt. Men vad löser den? Kunden kan dricka sin varma dryck. Ett öra gör att kunden inte bränner sig. Muggen har kanske en isolerande funktion som gör att den håller värmen längre. Formen är perfekt för ett lager skummad havredryck.

Så lägger vi till några känslor. Med muggen i handen känner kunden sig avslappnad, trygg, njutningsfull. Andas in kaffedoft och ler för sig själv.

Nu är det inte bara en mugg längre. Vi har satt den i kundens händer. Vad hände? Vi kan, genom att se saker och ting ur kundens perspektiv, få en bild av vad kunden kan tänkas köpa.

… eller är den verkligen det?

I exemplet pratar vi om en mugg, och det är ju en välkänd produkt. Har du en mer nyskapande produkt gäller det att veta vad som kan trigga ett köp.

Om du har en engångsmugg, tex. Ja, det är ju inte heller något nytt. Men din mugg kanske är producerad på ett extremt miljövänligt sätt. Som kanske till och med gör den mer miljövänlig än en porslinsmugg om man räknar in produktion, transport, diskning, återvinning… Från träd till kompost. Vad behövs här? En tydlig kommunikation som ger dina kunder ny information. En uppdatering. En sluta-skämmas-för-din-pappersmugg-information. En välkommen-till-20-talet-kommunikation.

Allt ur kundens perspektiv.

Hur pratar du om din produkt eller din tjänst?

Vill du träna på perception med mig? Hör av dig så tar vi en kaffe i en mugg som passar oss för dagen. Jag bjuder.

PS. En gång i tiden hade jag en chef som jämt sa: ”en spade är en spade är en spade”. Jag har funderat en del på vad han faktiskt menade med det, kanske ville han att vi skulle se saker för vad de faktiskt var. Ur hans perspektiv. Ja, det låter ju lite märkligt faktiskt. I vilket fall. Den dagen han tackades av, så fick han en spade med multifunktion. Alltså en spade som inte bara var en spade. Det fnissades en del i lokalen och jag tror faktiskt att han uppskattade piken. En spade är inte alltid en spade.