Det här med information – hur svårt kan det va?

Hur får man egentligen reda på saker och ting på jobbet? Alla dessa ständiga förändringar, vem är det som berättar om dem? Vad säger de egentligen? Ja, det kan ju vara en eller ett par kommunikatörer inblandade. Är det bra eller dåligt? Well, jag är lite jävig.

De senaste månaderna, kanske året, har jag läst en del sura kommentarer om att det finns för många kommunikatörer inom det offentliga. Göteborg är en kommun som ofta granskas. De har över 250 kommunikatörer, skriker man. Det motsvarar 300 undersköterskor, skriker man. Ta bort dessa hitte-på-jobb, skriker man. Man, som i debattörer i Expressen och dess svans. Och att debattören är journalist i botten, och ser sig som en naturlig motståndare till kommunikatörer, framgår inte så tydligt…

Den allmänna tron, enligt kommentarsfälten, är att kommunikatören bara hindrar demokratin genom att hejda chefer att säga ogenomtänkta grejer till pressen. Gate-keeping. Att kommunikatörer – det är nog tjänster för de som blivit omplacerade. Eller att kommunikatörer är dåliga journalister som bara berättar om bra grejer och inte gräver fram de dåliga… Alltså skriker de, utan att ha en aning om vad en kommunikatör gör.

Att det finns en massa tyckare på facebook som på allvar skriver att man ska slopa kommunikatörer på kommunens sida, är ju så fruktansvärt ironiskt. Det är ju deras kommentarer, krav på kommunens transparens och brist på källkritik som skapar nya jobb för kommunikatörer. Som behöver jobba med lättläst information så att alla hänger med.

Vilken roll har egentligen en kommunikatör? Att förvanska sanningen?

Först och främst – finns det en sanning?… Ja, det är en större fråga. Och vad en kommunikatör gör, är också en stor fråga som får ett mycket förenklat svar här.

När jag har jobbat som kommunikatör, både inom bolag och kommun, så har jag vid flera tillfällen blivit ombedd att ’skapa lite magi’. Ett underlag har levererats till mig som inte svarar på många frågor. Som t.ex en enkel fråga som varför. Jag vrider och vänder på budskapet , tar reda på mer information, funderar på vad läsaren egentligen vill veta… Lägger till, förenklar språket, inkluderar.

Så, vilken är kommunikatörens roll? Uppdraget är inte att förvanska sanningen (informationen) överhuvudtaget, men att se till så att det som organisationen vill ha sagt faktiskt framgår. Att den som läser faktiskt fattar. Det visar sig nämligen att det är sjukt svårt att snabbt förklara allt, så att alla är med på banan. Effektivt, to the point, och dessutom kanske engagemangsskapande. Det är därför vi är några stycken som har tränat på det. Och vi – vi är kommunikatörer.

Lite förenklat. Men det är så jag jobbar.

Vad vill du ha sagt?

Hör av dig, så tar vi reda på det.