Trendigt värre

Trendspaning med avstamp i världsbild och värderingar. Trend-Stefan satte oss på en allvarlig arena innan han gick in på mer ytliga trender när han höll låda i Black box hos Altitude Meetings. Fast de är ju inte ytliga för de som erbjuder dessa produkter eller tjänster. De betyder död eller bröd.

2019 är, enligt Stefan och andra trendspanare, allvarets år. Vi lever i en tid fylld av oro för mäktiga män med bomber, klimatet, ekonomin. Stora frågor som kommer allt närmre oss. Och då ökar oron och ångesten. Dessa känslor påverkar så klart vår konsumtionsvilja. Självklart är det en bra trend för miljön att inte längre köpa billiga jeans på H&M, att ungdomar inte köper en soffa (för att de inte flyttar hemifrån) eller ljus och servetter i lilla lokala shabby-chic butiken. Men det påverkar också människorna som tillverkar, köper in och säljer prylarna. Om man lägger ner alla små butiker, hur många blir arbetslösa? 50 000 personer? Och vad händer med stadskärnan när det blir papper för alla fönster och upplevs mörkt och otryggt?

På tal om arbetslöshet. Man förutspår att en väldig massa yrken kommer att försvinna i framtiden. Det är ju inget nytt egentligen. Mannen som levererade is till hemmen för att man skulle kunna kyla mat på 50-talet fick ju också se sitt yrke försvinna när kylskåpet tog över. Nu pratar man om att 43% av alla yrken kommer att försvinna, och flera av dessa vet vi egentligen redan. Kassapersonal, tex. Jag tänker också att om vi fortsätter handla själva, så kommer betalningslösningen med egen blipp-maskin också försvinna. Kanske dras pengarna från vårt konto så fort vi lägger varan i vår medhavda kasse. De som tillverkar och servar blipparna påverkas ju också.

Ja, och så pratade han om generationer som tänker annorlunda. Självklart, och vilken tur, tänker jag. Viktigt att vissa branscher har koll på statistiken och hur det påverkar dem. Som att ungdomar inte flyttar hemifrån förrän de är 25 år. Då behöver de inte köpa kastruller, stora soffor eller skaffa bredbandsabonnemang. Men millenials vill varken köpa saker, dricka sprit eller ligga. Eller ta semester – ”det är bättre att arbeta lagom mycket hela året istället för att stressa innan semestern, ändå kolla mailen varje dag, och jobba som en gnu efter för att komma ikapp.” Klokt ju.

Fem inredningstrender – här finns något för alla

Min stora växt har lidit under ett par års tid. Nu ska döda blommor vara inne, och denna är ju på god väg.

När vi hade fått oss dessa brasklappar, och en massa mer, så kom vi in på själva inredningstrenderna. Jag hade gärna stannat i diskussionerna kring världsläget, men det var rätt så skönt att lämna allvaret och gå in i det ytliga. Stefan förutspår 5 trender; Resting neutrals, Evolving Elvis, Africa Activism, Witch craft och Sustainable Sundays. Fyndiga namn som samlar ihop trender. Det som fastnade hos mig var att beige är fortfarande stort. Vi behöver dessa lugna rum för att koppla av och ner. Som en motpool hittar vi trenden att blanda färg och form som man själv vill. Här följs inga töntiga regler om hur man hänger tavlor rätt. Om vi går åt det beigea hållet kan vi fylla på med lite inspiration från Afrika med rotting, leopardstatyer och mörka möbler. Witch craft handlar både om den starka kvinnan och alla oss som vill sjunga i kör och dreja. Vi gillar handgjort, och vill veta sakers ursprung. The story behind it. Och så klart den hållbara trenden. Gympadojjor av plast från haven. Skogsbad där man ligger bland träden och slappnar av. Den goda trenden som alla vill vara en del av. Fast viktigt att inte peka finger åt andras val, säger Stefan. Det tycker jag kan appliceras på allt i livet. Faktiskt.

Intressant att man tar åt sig av det som passar en själv. Konfirmationen är en stark känsla. Jag vill inte handla något igen, någonsin (utom tydligen gardiner som jag googlade på när jag kom hem), mitt färgfyllda hem följer inte så många regler, och jag har funderat på att börja sjunga i kör. Hur trendig är inte jag? Hur uppkommer trender egentligen? Ja, de kommer tydligen från New York, men visst är det häftigt hur vi påverkas av vad folk säger, skriver och visar. Beteenden är intressanta…