Kliv in i kundens vardagsrum med hjälp av en influencer

”Jag köpte denna prytteln förra veckan, och vet du, den är superbra! Nu blir livet både lättare och snyggare. Synd att den inte fanns i blått, men grönt funkar ju också. Den hade passat dig perfekt! Prova!”

Tänk dig att någon berättar om din produkt på ett förtroendeingivande sätt för sina vänner. Rekommendation är den bästa marknadsföringen – word of mouth. En rekommendation som ärligt levererar en plus och minus-lista. Tar frågor, och kanske låter vännerna prova. Men nu när vi lever i en allt mer digital värld, kan vi inte nyttja det?

Jo, självklart. Det finns en växande skara av personer som i sina upparbetade kanaler berättar om bra grejer. Och får betalt för det. Men tricket är att dessa influencers, påverkare, själva väljer vad de ska säga om produkten. Precis som man berättar för sin kompis hemma. På sitt eget sätt, till sina egna trogna följare.

Influencern tar din produkt till dina kunders vardagsrum. Det kallas för Influencer marketing.

Det är viktigt att du som företagare hittar en influencer som passar just ditt varumärke och din produkt. Påverkansgraden, som du är ute efter, kan vara större hos en mindre influencers, så kallade micro-influencers. De har troligtvis en mer nischad blogg och trogna följare.

Vilka resultat kan du få genom ett samarbete med en influencer?

Det enda resultatet som en influencer kan lova är att ditt varumärke och din produkt syns i ett nytt sammanhang för ett visst antal läsare. Ett rent varumärkesbyggande. Det snabba resultatet som man vill se på sina försäljningssiffror är svårare att uppnå. Uppmärksamheten kan ökas genom tävlingar, där din produkt är vinsten. Man kan också ge influencerns följare få rabatt på just de produkter som de visar upp.

Fundera på hur du själv agerar. En instagrammare kan visa upp de snyggaste produkterna du någonsin sett. Du surfar in på tillverkarens sida och trånar vidare. Lägger du bara till tillverkaren som en favorit eller köper du direkt? Det beror så klart på flera saker, tajming, pris osv.

Hur gör du? Spontanhandlar du på nätet?

Vill du veta mer om hur du skapar ett gott samarbete med en influencer?


Funderar du på hur du når ut till dina kunder och vill bolla lite idéer?

Hör av dig!