Influencer, trovärdighet och reklam

Över 90 % skulle troligtvis köpa en produkt som de blir tipsade om

Trovärdighet är det viktigaste för en influencer, sägs det. Följarna märker om det börjar lukta unken smygreklam. Eller inte? Enligt en undersökning funderar många följare inte så mycket på om deras favoritbloggare är sponsrad. De litar på att deras bloggare inte skulle rekommendera något som hen inte gillade på riktigt.

En instagrammare som jag följer visade först upp  ett produktpaket som hen fått från en livsmedelsproducent, och hur hen hade använt produkterna. Utifrån dessa skapelser deltog hen i en tävling hos livsmedelsproducenten och – hör och häpna – hen vann en köksmaskin! Hmmm, nä, hur gick det här till? Inget av alla inläggen var märkta att det var någon typ av samarbete. Och hen tappade mitt förtroende. Jag är inte så intresserad av att följa med till hens kök längre.

Reklam är reklam

Influencer-branschen är fortfarande ganska ung och standarder och rekommendationer håller på att sättas. Det som redan styr är marknadsföringslagen. Är det reklam, så ska det märkas reklam. Är det samarbete, så ska det märkas samarbete. Många influencers märker ut när det bara är en normal, obetald rekommendation. Själv önskar jag att fler vore tydligare.

Vad tycker du?


Funderar du på hur du når ut till dina kunder och vill bolla lite idéer?

Hör av dig!