Låt världen veta – men håll det relevant

Det händer mycket spännande i ditt företag och världen måste få veta. Ja, så säger jag själv i mitt erbjudande till mina kunder. Men vad är det egentligen som världen måste få veta? Vad är relevant för din kund? Hur mycket tid har din kund? Vad kan du berätta som är så pass intressant och relevant för din kund att hen väljer att lägga ett par sekunder av sin dyrbara tid på det?

Relevant kommunikation

 

Om du tycker att det är svårt att själv svara på frågorna, hör av dig så kan vi prata om dina idéer.

Innan man kastar ur sig information måste man ställa sig en del avgörande frågor.

Varför?

Den grundläggande frågan. Varför ska vi skriva/spela in/visa upp överhuvudtaget? Varför välja just detta att kommunicera kring? Finns det en koppling till ditt företags strategier och mål?

Och svaret på varför är troligtvis inte för att vi kan eller för att vi vill. Svaret på varför skulle kunna vara att det är information som kunden uppskattar, lär sig av eller kanske till och med leder till förändrat beteende. Information som kunden har nytta av på något sätt.

Målet med informationsspridningen kan vara just att sprida information. Det kan vara att öka förtroendet för din kompetens och din verksamhet. Det kan också vara så att du vill öka försäljningen.

Vem bryr sig?

Ja, vem bryr sig? Vem finns i din målgrupp? Och vem i målgruppen är intresserad av just detta du vill få ut?

Ett sätt att få svar på frågan är att ställa den till någon i din målgrupp. Du kan göra det direkt, eller indirekt genom att till exempel analysera data efter ett utskick. Vem läser? Vem kommer ihåg?

Genom att ha en specifik kund eller fiktiv persona i fokus ger du dig själv större möjlighet att svara på frågan.

Vad kan du berätta på 3 sekunder?

Det här med relevans för läsaren. Du har 3 sekunder på dig att få uppmärksamhet. Och om du fångar det första grundläggande intresset, hur håller du fast det?

När din kund har läst färdigt vill vi inte att hen ska känna att det var slöseri med tiden, utan snarare att det var ok investerad tid.

Vad vill du ska hända sen?

Det är här det händer. Kanske. Vad vill du ska hända? Här går vi tillbaka till frågan varför. Har kunden haft nytta av din information på något sätt?

Det finns mycket att tänka på innan man börjar kommunicera. Att börja i rätt ände, med rätt fråga är steg 1. Varför?