Heta konsumenttrender 2017

Tina Lekeberg presenterade de senaste heta trenderna, och lösningar, under ett seminarium hos Tillväxt Malmö: Urban defence, Micro & mobile, New modesty, DIY health, No ownership och New vegan values. Trenderna har hon bland annat plockat upp från coola magasinet Viewpoint Magazine.

 

Heta konsumenttrender hösten 2017

Urban defence

Luftföroreningar är ett allvarligt hot mot vår hälsa, i alla delar av världen. I somras stängde man av delar av Oslo för att utsläppsnivåerna var för höga. Att gå inomhus för att andas frisk luft ligger kanske inte långt borta. En utmaning är att problemet inte syns. Den dåliga luften påverkar din hälsa sakta, och visar sig kanske inte förrän om 20 år. Förutom att det är svårgripbart, så är det en utmaning att skapa attraktiva lösningar. Det finns masker som är anpassade för barn, appar som visar var de mest förorenade delarna av stan är just nu så att man kan undvika dem, och så finns skönhetsbranschen som tagit fram ansiktssprayer mot just utsläppens påverkan på huden

Micro & mobile

Urbaniseringen har redan pågått under flera år. Man söker sig in till städerna och lever mer kompakt. I USA är 50% över 16 år singlar. Det är 125 miljoner individer. I Stockholm är det 60%. Det man ser nu när det gäller boendet är att det är ett aktivt val. Genom att bo flexibelt och enkelt prioriterar man att uppleva, snarare än att äga. Det centrala boendet väljs allt oftare av de som precis gått i pension för att enkelt kunna utnyttja kultur och service. Vi har också ett mindre behov av plats för våra samlingar. Nuförtiden har man sin vinylsamling i mobilen. Denna trend skapar ett behov av boende och möblemang som är anpassade till mindre yta och samtidigt är det en grupp som är van vid stor bekvämlighet.

New modesty

En stor målgrupp som uppmärksammas mycket just nu är de som har krav på hur kläder ska se ut på grund av till exempel religiösa värden. Kläderna ska uppfylla kraven, och samtidigt ha stil, vara bekväma och originella. Det finns e-handelssidor som plockar upp kläder från de stora kedjorna och visar hur de kan sättas ihop med andra plagg som fyller alla krav.

DIY health

Hälsotrenden är stark i många aspekter, och ofta tänker man på träning och kost. Men denna trend styr mot individens behov och hur digitaliseringen erbjuder lösningar. Till exempel upplever man att generella multivitaminer inte löser personliga behov, utan man beställer individanpassade vitaminer som levereras hem i snygga förpackningar.

No ownership

It’s the renters’ market. Det finns en frihet att inte äga mer än absolut tillräckligt. Det finns både miljömässig och

ekonomisk vinning. Exempel på produkter som går att hyra är, förutom hem och bil, kläder, accessoarer, cyklar, mobiltelefoner, djur(!)… Co-housing är också ett sätt att hyra – man köper in sig i ett koncept och bor kortare tid på olika platser. Hur kan man som företag tillgodose detta behov? Hur behöver produkten anpassas? Om det är en borrmaskin kanske man måste bygga in en indikator som varnar när själva borren måste bytas.

New vegan values

Det blir allt lättare att bli vegan tack vare ett ökat utbud. Och utbudet har ökat eftersom målgruppen har ökat. Och breddats. Det handlar inte längre om djurens rätt utan om hälsa. 50 % av individerna mellan 15-34 år i Storbritannien är veganer. Ja, femtio procent. Trenden har drivits av influencers som predikar om vikten av att äta nyttigt och hälsosamt. Det finns nu mjölk som är helt animal-free som ändå smakar mjölk, vegetariska räkor som både ser ut som och smakar som räkor och skinnfritt skinn.

Tina presenterade trenderna på ett seminarium kring idégenererings-modellen The Ice Cream Way. Läs mer om den!

En tanke om “Heta konsumenttrender 2017”

Kommentarer är stängda.