It’s all about the story

Instagram, blogg, LinkedIn, video, Facebook, hemsidan, intranätet… Hur vi än vrider och vänder på alla våra kanaler så handlar det bara om en sak. Berättelsen. Att du berättar om vem du är, vad du har gjort och vart du är på väg. Hur berättar du om hur just dina produkter kan lösa kundens utmaningar?

Personlig berättelse

Igår var det den digitala konferensen Internet i Fokus i Malmö och som vanligt var det inspiration i en faslig fart. Speed-dejt med så många talare som möjligt. Man pratade röst, film, ord. Men allt trattas ner till:

Du måste börja med berättelsen.

Tänk igenom vad du vill säga, och sedan hur du ska säga det. Och naturligtvis varför. Nästa steg är att ta reda på vad som kan intressera din kund. Ja, kunder är vi ju allihopa. Så fundera på vad det är som fångar ditt eget intresse? Jag gissar på det personliga. Den personliga berättelsen som får oss att känna något.

Fast, jag har ju ingen personlig berättelse… Nämenjo. Alla har någon personlig berättelse. Jag har flera stycken som jag berättar vid olika tillfällen till olika personer. Och varje gång man berättar dem, så hjälper lyssnaren till att forma och finslipa den. Som denna personliga berättelse som kanske svarar på varför jag hamnade här.

En liten del av min personliga berättelse

Jag har växt upp i en familj av entreprenörer. Pappa är en uppfinnare som alltid haft eget företag. Mamma har tusentals högskolepoäng, är revisor och har stöttat mängder av företagare. Mamma och pappa pratade inte alltid samma språk, kan man väl säga. Och jag agerade ofta tolk dem emellan, säkert utan att någon av dem reflekterade över det. Nästan mer efter de delade på sig efter 35 år av oenighet.

För några år sedan berättade jag om mitt upplevda tolkningsuppdrag mellan mina föräldrar. Kvinnan som jag pratade med sa att det kanske inte är så konstigt att jag blev kommunikatör. Jag har ju tränat hela livet på att lyssna, analysera och paketera om budskap så att det passar mottagaren. Och så tillbaka igen. Livslång träning av kommunikation. Det kanske jag ska sätta i mitt cv. Nu har jag det svart på vitt i alla fall.

Under min uppväxt tränade jag på kommunikation och förstod att information är viktigt. Nu sitter jag här som företagare där jag nyttjar just detta. Cirkeln är sluten? Kanske!

Vilken berättelse ska du berätta idag? Och vad ska mottagaren känna?

Hör av dig och berätta för mig!